
Een huis kopen is vooral veel papierwerk.
Het begint bij de oriëntatie naar de mogelijke hypotheken. Hoeveel kun je lenen? Welke hypotheekvorm of vormen kies je? Hoe ver wil je gaan met je maandlasten? enz.
Voor deze vragen heb ik meerdere financieel adviseurs bezocht. Gewoon om een goed beeld te krijgen van hetgeen wat ze je proberen aan te smeren en wat al dan niet mogelijk is. Al snel bleek dat ik veel jargon niet kende en dus heb ik een boek gekocht om me te helpen in de wereld van hypotheken, notarissen en financieel adviseurs.
Het boek wat ik gelezen heb is "Hoe koop ik een huis?" van J.J. Koets. Dit boek verteld op zeer simpele wijze wat de belangrijke termen zijn, waar je vooral op moet letten en hoe je te werk kunt gaan. Dit alles doet de schrijver uit het perspectief van een familie welke op het punt staat om een huis aan te schaffen. (laat dit nu net mijn positie zijn)
Aan de hand van duidelijke voorbeeldberekeningen kom je er bijvoorbeeld snel achter hoe je je hypothecaire maandlasten zelf kunt berekenen. Niet verder over nadenken en gewoon dit boek bestellen als je voor het eerst op zoek gaat naar een huis. Het kost weinig en het helpt je echt een eind op weg.
Bij bovenstaande oriëntatie was ik al een berg aan folders rijker. Vervolgens begon voor mij de zoektocht naar de ideale woning. Funda is hierbij vooral mijn bron geweest, natuurlijk liep ik ook regelmatig langs de ramen van de makelaars om de nieuwste "aanbiedingen" te bewonderen.
In mijn zoektocht tot aan mijn huidige woning heb ik naar schatting 25 woningen bekeken van binnen en buiten. En bij elke woning ontving ik een prachtig mooi dossier over de woning. Inderdaad, weer een berg papier.
Uiteindelijk had ik een huis gevonden wat me beviel. Ik had besloten om zelf de onderhandelingen uit te voeren. Zelf wilde ik namelijk weten of ik hiertoe in staat was. Het eerste huis waar ik op ben gaan bieden heb ik verloren, niet omdat mijn onderhandeling slecht was, maar omdat een ander het huis in deze tijd wilde kopen voor de vraagprijs. Erg jammer op dat moment, maar achteraf bijzonder leerzaam.
De tweede woning welke ik graag wilde kopen heb ik eveneens niet gekregen, maar nu omdat de verkopende partij niet ver genoeg wilde zakken. Na mijn eerste onderhandeling wist ik min of meer hoe ik me op moest stellen en hoe ik de onderhandelingen moest voeren. Ook hier bleek een partij flink meer te willen betalen dan ik bereid was.
De derde woning was wel raak. Ik stapte de onderhandelingen fors onder de vraagprijs in. Het interieur van het huis is immers zeer verouderd, waardoor er veel aan gedaan moet worden. Dit moest mijn inziens gecompenseerd worden in de prijs, anders was het simpelweg voor mij niet mogelijk om het huis te kopen en op te knappen. Mijn standvastigheid loonde in een zeer aantrekkelijk aankoopprijs.
Na de onderhandelingen begint het papierwerk om je oren te vliegen. Samen met mijn financieel adviseur zijn we op zoek gegaan naar de meest interessante hypotheek aanbieders. Kijkend naar voorwaarden van de hypotheek en de rentetarieven.
Wanneer je een keuze hebt gemaakt voor een bank begint de aanvraag. Je dient verscheidene documenten in te vullen om bijvoorbeeld je kredietwaardigheid aan te tonen. Ook moeten bij bepaalde vormen van hypotheek een verzekering afgesloten worden om het risico van de bank te verminderen.
Dit laatste was bij mij ook het geval. Bij mij heeft het erg lang geduurd alvorens ik groen licht kreeg van de verzekering. Dit kwam helaas door de langzame medewerking van mijn huisarts. Uiteindelijk bleek alles in orde en had ik een hypotheek georganiseerd, een verzekering op zak en was ik klaar voor de passering.
Gisteren was dan eindelijk de passering en vandaag was voor mij de eerste klusdag. Hierover morgen meer.
He Frank! Leuk dat je het bij gaat houden! Ga je blog volgen! Gr Bart
BeantwoordenVerwijderen